En företagsförmedlare, eller företagsmäklare som det också heter, beskrivs som ”en vanlig fastighetsmäklare, med fokus på företag istället för fastigheter”. Med andra ord fungerar fastighetsmäklaren som en mellanhand mellan en säljare och en köpare vid försäljning av ett företag.
Fastighetsförmedlaren har flera olika uppgifter och fungerar som din rådgivare under hela försäljningsprocessen. Under det första steget vid en försäljning brukar de genomföra en utvärdering av företaget. Detta gör de främst för att de ska få ett hum om hur mycket företaget är värt i dagsläget för att du ska kunna sätta ett rimligt säljpris och dessutom kunna motivera priset för köparen. Företagsvärderingen sköts helt och hållet av din företagsförmedlare som med hjälp av specifika beräkningar och analyser beräknar ditt företags marknadsvärde.

När priset är fastställt hjälper fastighetsförmedlaren till att marknadsföra ditt företag. Denna process sker ofta väldigt diskret och tack vare förmedlarens goda nätverk brukar det inte ta särskilt lång tid förrän du presenteras för potentiella köpare. Tillsammans med förmedlaren kan du sedan välja ut den intressent som du tycker passar bäst som ny ägare av ditt företag. Därefter är det dags för förhandlingar och företagsförmedlaren fungerar då som din rådgivare i alla beslut som behöver fattas. Förmedlaren bör ha väldigt stor erfarenhet av förhandlingar av olika slag och kan då bidra med många goda idéer och förslag som är till säljarens fördel.

Fördelar med att anlita en företagsförmedling

Att ta hjälp av en företagsförmedling när det är dags för försäljning av företaget ger säljaren många fördelar. För det första kan du vara säker på att processen vilar i trygga händer. En professionell företagsförmedling består av ett team utbildade och erfarna företagsförmedlare som är specialister på precis allt som rör försäljning av företag. De vet alltid hur de bör de tackla en viss situation och fokuserar alltid på att uppfylla kundens specifika önskemål. Detta innebär att du som företagsägare kan fortsätta fokusera på företaget medan en erfaren förmedlare sköter allt från företagsvärdering och marknadsföring till att hitta potentiella köpare. Företagsförmedlaren finns dessutom hela tiden där som en personlig rådgivare och hjälper dig att fatta de rätta besluten.

Erbjuder även tjänster för köpare

Företagsförmedlingar erbjuder inte endast tjänster för företagsägare utan hjälper även gärna eventuella köpare att hitta det de är ute efter. De hjälper dig att hitta passande företag som är till salu och analyserar deras aktuella värde. Skulle du bestämma dig för att köpa ett företag fungerar förmedlaren även som rådgivare under förhandlingarna och hjälper dig att ta rätt beslut. En erfaren företagsförmedlare kan förhandla fram ett riktigt fördelaktigt köpeavtal för köparen, vilket kan ha stor vikt för framtiden. Speciellt om det är ditt första företagsköp och du själv inte har mycket erfarenhet av hur en försäljning går till.